Според доц. Петя Трифонова от НИГГГ към БАН толкова висока степен

...
Според доц. Петя Трифонова от НИГГГ към БАН толкова висока степен
Коментари Харесай

Tолкова висока степен на магнитна буря у нас не е имало от 2003 г.

Според доцент Петя Трифонова от НИГГГ към Българска академия на науките толкоз висока степен на магнитна буря не е имало от 2003 година

" Тя ще продължи още няколко дни. В събота бе регистрирано, че е на ниво 5 по 9-степенната канара. Буря от този клас се случва 2-3 пъти в 11-годишния безоблачен цикъл. Предишният беше доста спокоен, без рискови събития, в този момент обаче може да има още такива. Най-тежки бяха разстройствата в събота, тогава се доближи оптималната девет степен на показателя. В късните часове през днешния ден се чака нова порция плазма, както и на следващия ден. Тя ще продължи към седмица ", изясни тя. И добави, че спътниците са уязвими, тъй като имат панели, които елементарно могат да бъдат развалени и даже да има орбитално проваляне.

 

" Комуникациите също са уязвими. Те разчитат на проводимостта на йоносферата. Освен това се индуцира напрежение в доста дълги проводници, това се отнася и за електропроводите. През 2003 година Квебек е бил без ток 12 часа поради магнитната стихия, в този момент още веднъж може да се случи нещо сходно ", допусна доцент Трифонова. 

 

По думите ѝ сиянията се образуват при взаимоотношение на частиците от слънцето и молекулите на въздуха. " В взаимозависимост с каква атомна молекула се смесва, дали кислородна, азотна или атомна, от това се дефинира цветът му. Най-високи са сиянията с пурпурночервен цвят, при тях се взаимодейства с високоенергетични частици на кислорода - появяват се на височина към 150 км и се виждат най-далеч. Колко по на север се намирате, толкоз по-вероятно е да се видят сиянията.

 

По-лесно ще се следят в по-малките обитаеми места на север от Стара планина, като да вземем за пример Видин, за София по-скоро е невероятно ", уточни геофизикът. 

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР